Koca Sinanpaşa Medresesi

KOCA SİNANPAŞA KÜLLİYESİ

Sinanpaşa Medresesi, Fatih ilçesinde Çemberlitaş ile Beyazıt arasında eski ismiyle Divanyolu yeni ismiyle yeniçeriler caddesi üzerinde ve Sinanpaşa Külliyesi içindedir.
Külliyede medresenin yanında bir türbe ve bir de sebil vardır.
Banisi, II selim,III.Murat ve III Mehmet dönemlerinde sadrazamlık yapmış olan Koca Sinan Paşadır. Koca Sina Paşa Yemen ve Tunus Fatihi olarak da tanınır. 1520 yılında Arnavutluk’ta doğmuş, küçük yaşta devşirme olarak saraydaki Enderun mektebine alınmış, çeşitli devlet kademelerinde bulunduktan sonra Sadrazamlık makamına kadar yükselmiş, 1596 yılında vefat etmiştir.. Bu Külliye içindeki türbesinde medfundur. İstanbul, Balkanlar ve Arabistan’da pek çok hayrat bırakmıştır.
Sinanpaşa Medresesinin mimarı ise devrin mimarbaşısı Mimar Davut ağadır. Medrese 1593 yılında inşa edilmiş olup, Dar-ul Hadis olarak yapılmıştır. Yüksek seviyede bir hadis ilmi eğitimi verildiğini, devrin en büyük müderrislerinin ders verdiğini kayıtlardan öğreniyoruz.
Külliyenin iki girişi bulunuyor. Biri Yeniçeriler caddesinden. Biri de Bileyciler sokaktan.. Dış avluda bir de hazire bulunmaktadır.
Sinanpaşa medresesi 16 medrese hücresi bir de dersaneden müteşekkildir.
Avlunun ortasında sekizgen planlı bir şadırvan, ayrıca bir de halen faal olan bir su kuyusu bulunmaktadır.
Külliyenin mülkiyeti Vakıflar Genel Md.lüğüne aittir.
Koca Sinan Paşanın medfun bulunduğu Türbenin ve hazirenin bakım ve sorumluluğu Türbeler Md.lüğüne aittir. Türbe ve hazire dışındaki bina ve mekanlar 28 Nisan 2010 tarihinde 10 yıllığına, kira ve restorasyon yaptırmamız şartıyla Hizmet Vakfına tahsis edilmiştir. Restorasyon çalışmaları başlamıştır..Restorasyonun tamamlanmasından sonra vakfımızın eğitim ve kültür faaliyetleri için kullanılacaktır.

Sinanpaşa Medresesi Tanıtımı Video

Tarih: 02 Eylül 2012